Dohányzol?

 

Ismerd meg a hátterét!

A cigaretta a tüdőhöz kapcsolódik, amely az élet, a szabadság és az önállóság, az univerzum és az én közötti kommunikáció szimbóluma. A cigaretta egyfajta védekezési forma, amely mély szorongásokat és félelmeket kendőz el.

A cigaretta néha tudat alatt olyan gyerekkori kielégítetlen igényeket próbál pótolni, mint például az első szoptatások melegsége, az anyai szeretet. Az édesanya általi megnyugvásra, biztonságra való törekvést üzeni, melynek korai hiányától szenved a dohányzó.

A dohányzás mögött tudattalan öngyilkossági szándék lapul. Lélek szintjén mindenki tudja, hogy a cigarettázás önromboló és a korai halálhoz segít hozzá, melyek mögött egy szeretetre, elfogadásra sóvárgó egyén áll. Gyakorta az elismerés hiányától szenvedő gyermekkor előzi meg. Egy lenézett, meg nem hallgatott, esetleg bántalmazott gyermek később önbüntetésként (megfelelve a bántalmazó, rágalmazó szülőnek) cigarettázással írja alá értéktelenségét.

A dohányzó menekülni próbál egy számára kellemetlen helyzet, a család, az érzelmei, az élete elől. Függővé vált egyén szinte minden erősebb érzelmi töltettel rendelkező életesemény alkalmával rágyújt, menekülve a megélésre váró érzések elől, mely ezzel elfojtottá válik.

A füstölés szokása reflexszerűen átvehető a szülőtől, afféle együttérzés gyanánt is. Ilyenkor a szintén dohányzóvá váló gyermek egyéniségét megtagadva azonosul a szülővel.

A MEGOLDÁS csak őszinte önismereti kérdések megválaszolása után érkezhet meg. Az alábbi kérdéseket tedd fel magadnak, nagyon őszintén válaszold meg és írd le egy papírra.

Melyek azon a döntések, amelyeket nem vagyok képes meghozni?
Mi miatt fakó és unalmas az életem?
Melyek azok az érzések, amelyeket nem bírok elviselni és inkább rágyújtok?
Miért félek megélni ezt az érzést?
Ki merem e fejezni valódi szükségleteimet, vagy csak magamban morgok?
Tudom e, hogy én mit akarok valójában?
Teszek e azért, amit én valójában akarok, vagy csak sodródom?
Hajlandó vagyok e túllépni gyermekkori traumáimon és végre a saját életemet élni?

Az őszinte válaszok papírra vetésével máris óriási lépést tettél a saját, boldog életed felé.

Forrai Anna kineziológus, családállító facilitátor