Jóga gyakorlatok a dohányzás szokásának oldására

 

Az előző cikkben már volt szó a dohányzás lelki hátteréről. Ez a publikáció pedig segítséget ad néhány egyszerű jógagyakorlattal a mögöttes lelki történet oldására.

A gyakorlatok célja az életerő tudatos befogadása (pl. hátrahajlással), valamint a méreganyagok, illetve negatív érzések kisöprése (pl. csavarással). A gyakorlatok igen egyszerűek, így alkalmat teremthetsz magadnak arra, hogy folyamatos, egyenletes légzés mellett megtartsd azokat LEGALÁBB ÖT LÉGZÉSIG. Talán a legfontosabb, hogy ne feszülj, ne görcsölj, lazán, könnyedén. végezd.

— Akkor nézzük sorban: 😉

1.// Térdelőtámaszban domborítsd a hátad. 

Húzd össze jól a hasad, farizmaidat és told fel a lapockát jó magasra. Közben lélegezz egyenletesen, érezd, ahogy finoman mozdul a hátad a légzéssel.

 

2.// Térdelőtámaszban homorítsd a hátad.

Összpontosíts a légzés alatt a mellkasnyitásra,finoman told előre azt. Engedd mozogni a bordát a légzéssel.

3.// Hátrahajlás térdelésből

Feltérdelve támaszd meg a keresztcsontod (farokcsonti terület) az ujjaiddal, tenyereddel. Megtartva ezt a területet, a mellkasra és a légzésre összpontosítva finoman hajolj hátra addig, amíg még át tudod lélegezni a tartást. Öt légzés után lassan egyenesedj fel, ülj rá a sarkadra, majd finoman hajolj előre, lazíts.

4.// Gerinccsavarás

Számos típusát kipróbálhatod, én most a képen látható ülő verziót
emeltem ki. Fontos, hogy kilégzéssel érkezz bele a csavart helyzetbe, majd tartsd egyenletes légzéssel. Mély kilégzéseket fogsz tapasztalni, melyeket bátran használj ki elengedve magadból a feszültséget. Megtisztulnak a szövetek, sejtek, “felsóhajt” a tüdő, mire visszaérkezel kiinduló helyzetbe. Mindkét oldalon végezd el.

5.// Hasi légzés fekvésben

 A képen látható módon pihenj le. Összpontosíts a köldököd
területére és lélegezd át, mintha azon keresztül vennéd a levegőt. Engedd finoman megemelkedni a hasfalat a belégzéssel, majd visszasüllyedni a kilégzéssel. Megnyugtat,
pihentet, oldja a belső feszültséget.

6.// Relaxáció

Nem lehet eléggé kiemelni a relaxáció jelentőségét. Akár minden este lefekvés előtt végezd. Figyelmeddel tudatosan haladj végig a testen a lábujjaktól a fejtetőig minden testrészed ellazítva közben egy kilégzéssel. Majd a légzés figyelése mellett maradj ebben az ellazult állapotban. Hagyd, hogy a légzés “elringasson” és a kilégzésekkel újra és újra lazíts, míg nem állandósul az oldott állapot. Élvezd és időzz benne 5-10 percig.

Tedd szokássá a tudatos mozgást például a fenti jógagyakorlatokkal és meglátod, átértékeled a cigarettához való hozzáállásodat.

A kineziológiai oldások során a gyökerét távolíthatod el a dohányzás okainak. Katt ide és nézd meg a kineziológiai oldás lényegét és, hogy hogyan tudod igénybe venni.

Sok sikert kívánok! ❤

Gyere a facebook-ra is!

Tovább a Jóga oldalra

Forrai Anna kineziológus, családállító facilitátor