A légzésfigyelés saját magunk megismerésének és elfogadásának, valamint életünk jobbá tételének talán legegyszerűbb módja a légzés elfogadó, minden elvárástól mentes megfigyelése. A légzés jellemzői számos minőséget “diagnosztizálnak” életünkben. Ezek elfogadása pedig gyógyító erejű.

BELÉGZÉS

A belégzés a befogadás képessége, az aktivitás, az erő, a kitartásunk tükörképe. Benne tükröződik maga a férfi minőség és az apa, vagyis, hogy lényünkben milyen a viszonyunk ezekkel a területekkel. Minden tudatos, elfogadó belégzéssel tehát az apát és az apai vonalat integráljuk (fogadjuk be) lényünkbe.

KILÉGZÉS

A kilégzés ezzel szemben (ezzel együtt) az adakozás, a pihenés, az alázat, az elengedés szimbóluma. Jellegében a női minőség, illetve az anyai kapcsolat tükröződik vissza. Minden tudatos kilégzéssel az anyai kapcsolatot, illetve az anyai családi vonalat erősítjük lényünkben.

Az egészséges személyiség az anyai és apai minőségeket elfogadva, azokat 50-50%-ban megélve éli mindennapjait, nemtől függetlenül. Az ilyen ember légzése nyugalmi helyzetben egyenletes, puha és szabad. Amikor azonban valaki tudatalatti szinten nem kötött békét valamelyik felmenőjével, megtagadja a hozzájuk kapcsolódó minőségeket, légzése akadozó, felületes és feszültséggel telt. Nem él teljes életet, az élet számos területe kihívás számára. Keresi önmagát, s nem tudja, hogy lényegében a szüleit keresi önmagában, amiből építkezhet.

Mi történik mikor elcsendesedsz és minden elvárás nélkül megfigyeled és elfogadod a légzésed?

Lényegében elfogadod és befogadod a szüleidet, az anyai és apai minőségeket, úgy, ahogyan vannak az életedben. Elfogadod magad. Az elfogadás a fejlődés első lépése.

Kezdetben bármilyennek is tapasztalatod a légzésed, ne szólj bele, csak szemléld, hagyd megtörténni. Anélkül, hogy gondolkoznál rajta. Ezzel fogadod be magadba az anyát és az apát. Bármilyenek is voltak ők. A légzés rendszeres elfogadó figyelése megadja a megbocsátást mindenféle ceremónia alkalmazása nélkül, tudattalanul. Semmin nem kell gondolkozz, csak fogadd el a légzésed nap, mint nap, ahányszor csak teheted. Akkor is, ha ziháló, ha akadozó, ha fullasztó. Fogadd be és figyeld. Az elfogadás gyümölcse, ha beérett , a légzésed megnyugszik, egyenletessé és szabaddá válik. Az anya és az apa az elfogadás által lényegében átöleli egész gyermeki lényed és … megnyugszol, kiteljesedsz.

A légzésfigyelés beépíthető a gyakorlatba egy jógaórán is.

Facebook-on is ott vagyok