Amikor idegesség, vagy feszültség gyötör, tulajdonképpen a bűntudatodat, mulasztásaidat, hiányérzeteidet reagálod le. Ez az érzés akkor fejeződik ki akár agresszió, vagy megfélemlítés formájában, amikor úgy gondolod, hogy szabadjára engedheted belül tomboló feszültségedet.

Sértettségünk, feszültségeink, kiszolgáltatottságunk dühét rendszerint nekünk kiszolgáltatott embereken töltjük ki: családtagjainkon, vagy beosztottjainkon.

Sokan azt gondolják, hogy az idegesség kitombolása előnyösen hat a szervezetre. Az igazság azonban az, hogy minél többet idegeskedünk, annál inkább szokásunkká válik, egyfajta kielégülést nyerünk általa. Így alakulhat ki a megfélemlítés alapú hatalomszerzés torz szokása is. Amit rendszeresen elkövetünk, annak folytatólagos gyakorlásával erős hajlam keletkezik bennünk.

Tény az is, hogy büntetlenül nem lehetünk bárkivel szemben utálatosak. Az általunk kisugárzott mérgező energia visszahat ránk egyrészről akár úgy, hogy környezetünk bosszúállóvá válik, másrészt pedig úgy, hogy rossz belső világunk, az idegesség csak fokozódik, amelytől pedig megszabadulni szerettünk volna.

A megoldás az önuralom gyakorlása, ami nem elfojtást jelent:

Minden alkalommal, amikor a düh, harag, vagy a megmagyarázhatatlan feszültség szétfeszít, tudd, hogy kirohanásod visszahat majd rád, mely tovább fokozza belső elégedetlenségedet. Vizsgáld meg feszültséged okát és gyakran szembesülni fogsz azzal, hogy ingerültséged félelmen alapul. Minden alkalommal, amikor agressziódat átvilágítod a figyelmeddel (tudatoddal), nagy erőhöz jutsz: az önuralom hatalmas erejéhez.

 

Ha hajlamos vagy túlzott idegeskedésre, idegrohamokra, dühkitörésekre, mindenképpen gyakorold az alábbi TECHNIKÁT, mely

 

  • trenírozhatóvá teszi idegrendszered,
  • javítja önuralmad,
  • és növeli idegenergiáidat, vagyis nem leszel már túlérzékeny a külső ingerekre.

—–  A MÓDSZER  —–

A gyakorlatot célszerű reggel, vagy este elvégezni, amikor kényelmes öltözékben lehetsz, így a ruha nem gátolja a tornát.

 

  • Feküdj hanyatt az ágyon, kényelmesen elnyújtózva.
  • Lazítsd el a tested a talpadtól a fejtetőig egy mély sóhajtással.
  • Szívd tele a mellkasodat levegővel, de úgy, hogy érezd, még tudnál bele szívni egy keveset. Ekkor a hasad lesüllyed, behúzódik.
  • Most hirtelen, lökésszerű mozdulattal, anélkül, hogy tüdőd a levegőt kiengedné, told ki a hasad, míg mellkasod ennek megfelelően besüpped.
  • Maradj ebben az állapotban, amíg a tüdődben lévő levegőből futja.
  • Amikor már nem bírod tovább, lélegezz ki.
  • Végezd el a gyakorlatot négyszer-ötször egymás után, majd tarts két-három perc szünetet.

 Néhány heti idegtorna után csodálatos mértékű növekedést észlelhetsz lelki nyugalmadban és sokkal ellenállóbbá válsz a korábban „idegesítő” dolgokkal szemben.

 

Kövess a facebook-on, hogy tájékozódhass az aktualitásokról.

Tovább a KINEZIOLÓGIA  oldalra. Tovább a JÓGA oldalra.