rákos sejt

 

A rák egyike korunk legjelentősebb kórjainak. A rendellenes, rákos sejtek osztódnak és mivel az immunrendszer nem reagál ezekre a sejtekre, gyorsan szaporodnak. Sokszor előfordulnak „majdnem rákos sejtek” a szervezetünkben, azonban az immunrendszerünk, azaz a testünk természetes védelmi rendszere „elbánik” ezekkel, mielőtt azok még valóban rákos sejtekké válnának. Ezek a sejtek azért különösen veszélyesek a környező szövetek, valamint az egész szervezet számára, mert kontroll nélkül, folyamatosan osztódnak. 

A hangsúly a kontroll nélküliségen van. Ha a sejtek „megélik”a kontroll nélküliséget, maga a gazdatest, tehát a beteg is erre vágyik valójában. Kontroll, azaz megfelelés nélkül élni. Miért vágyhat erre? Mert olyan régóta cselekszik mások elvárásai szerint, hogy már ő maga sincs tudatában annak, mennyire másokért él valójában.

A rák kialakulásának hátterében ebből kifolyólag reménytelenség érzése lapul, mely önelutasítással párosul.

 

Elfojtott érzések, alacsony önbecsülés

A rákban szenvedők gyakran nagyon szeretetreméltóak, odaadóak, figyelmesek és jók a környezetükhöz, nagyon érzékenyek és szeretetet, boldogságot varázsolnak maguk köré. Mindemellett azonban saját személyes érzelmeiket elnyomják magukban. Azzal erősítik és hitegetik magukat, hogy a megelégedést inkább kívül, a külvilágban kell keresnie, ahelyett, hogy saját magában próbálna erre rálelni, mert önbecsülése nagyon alacsony. Saját igényeit félreteszi.  

Úgy érezheti, hogy az élet már nem hoz számára semmi jót, feladja és elmegy az életkedve.  Ezek az emberek, ha sok erőteljes érzelmet, gyűlöletet, bűntudatot, elhagyatottságot élnek meg, akkor fellázadnak (ugyanúgy, mint a sejtjeik), ráadásul még mások problémái miatt is bűntudatot éreznek és elkezdik saját magukat elpusztítani. Ők azok, akik félnek az élettől és úgy gondolják, hogy az gyakran igazságtalan velük. Tapasztalható, hogy a világot egy veszélyes,
fenyegetésekkel teli helynek tartják, amitől meg kell óvni magukat.  

Ami kint, úgy bent

A betegségben szenvedőnek nagyon fontos megértenie, hogy ami a környezetében zajlik, az saját belső világának kivetülése.  A sejt magát az embert, a körülötte lévő szövetek pedig a társadalmat, a szociális hálót jelképezik. A sejt (tehát maga az ember) fellázadva a magas környezeti elvárásokkal szemben (melyet egyébként önmaga állít fel), támadást mér környezetére elfojtott elégedetlenségének kielégítése okán. Ez a konfliktus belül, láthatatlanul zajlik, azonban a test meg is éli ezt.

A megfelelésből fakadó gyűlölet az, ami belülről felemészti és, ami a sejtjei önpusztítását beindítja. Ez a gyűlölet gyakran olyan mélyre van ásva az emberben, hogy nincs is ennek tudatában. 

A gyógyulás

A rákos ember gyógyulásának egyik kulcsa, hogy saját vágyait beteljesítse, ahelyett, hogy másoknak szerezzen örömet. Meg kell értenie gyermekkorának megfelelési mintáit, melyet a szeretetéhség motivált. Felnőttként ennek az ideje lejárt.

Érdemes kapcsolatba lépnie belső énjével és olyannak fogadnia el magát, amilyen, a jó és rossz tulajdonságaival, erősségeivel, gyengeségeivel együtt. Fel kell hagyni a régi beidegződésekkel és erkölcsi szokásokkal. Meg kell ajándékoznia
magát apró örömökkel, kedvességekkel.

Rák kisgyermekeknél

Kiskorú gyermekeknél megjelenő rákos megbetegedés családon belüli elfojtásra is utalhat, mely a generációban  halmozódhat. A gyermek gyakran valamelyik felmenője elfojtott bűntudatát, megfelelésből lenyelt haragját testesíti meg, hogy maga által lehetőséget adjon az élő családtagoknak a megértésre és elfogadásra. Megtörténhet az is, hogy egy korán meghalt testvér okán utasítja el az életét érdemtelennek tartva magát arra.

Bármi legyen is a háttérben, fontos tudnunk, hogy egyetlen gyermek sem a szülők boldogságára és kiteljesítésére jön a világra. Saját élete és feladatai vannak. Ne várjunk el tőle többet, mint amire adott korban képes. Higgyünk benne és engedjük, hogy megélje önmagát akár a saját csalódásain keresztül is. Tudassuk vele, hogy az élet szép és biztonságos. Ehhez azonban a legtöbb, amit mi szülők megtehetünk, hogy saját vidám és önmegvalósított életünk mintájával adózunk neki.

 

Írta: Forrai Anna kineziológus, jógaoktató (itt olvashatsz rólam)

Bejelentkezés: 0630-330-9757

Tovább a KINEZIOLÓGIA oldalra

Csatlakozz a facebook csoporthoz itt, hogy lásd az aktualitásokat.