fák, levegő

Egy kis önmegfigyeléssel észrevehetjük, hogy a negatív érzelmek megtapasztalásakor a testben az izmok összehúzódnak, egyfajta görcs alakul ki. Figyeld meg ezt belső feszültséget, ami létfontosságú helyeken tapasztalható, többnyire a gyomorban és a mellkasban. Az összehúzódás (görcs, belső feszültség) hatására gátolttá válik az életenergia áramlása a testben, ami elválaszt bennünket az egyébként alanyi jogon megtapasztalható nyugalom és békesség érzésétől.

 

A cél tehát az, hogy az életenergia akadálytalanul áramoljon egész lényeden keresztül, ennek pedig alapfeltétele, hogy a testben feloldjuk a görcsöket, összehúzódásokat. Lényegében ezt nevezzük feszültségoldásnak is. Gondolati úton ezeket az összehúzódásokat jelentéssel ruházzuk fel, dühösnek, szomorúnak, vagy rémültnek érezzük magunkat.

 

Ilyen fizikai elzáródásból eredő belső feszültség származhat helytelen étrendből, sérülésekből, rossz testtartásból, testmozgás hiányából, okozhatja stressz (amelyek lényegében belső belső hiedelmeink), illetve a felületes légzésből is.

 

 

LÉLEGZETÜNK ÉS ÉRZELMI ÁLLAPOTAINK EGYMÁST TÜKRÖZIK

Lélegzésünk érzelmi állapotunkat tükrözi és befolyásolja is azt. Amikor nyugodtak, nyitottak vagyunk, egyenletesen, lassan, könnyedén lélegzünk. Amikor zaklatottak vagyunk, lélegzetvételünk is kibillen egyensúlyából.

Mit tegyünk ha úrrá lesznek rajtunk a negatív érzelmek?

 

Amikor félünk, hajlamosak vagyunk arra, hogy teljes mértékben gátoljuk és leállítsuk a légzést.

 

Amikor szomorúak vagyunk, kényszeredetten lélegzünk, de kilégzésünk gyenge, mint például, ha görcsösen zokogunk, vagy levegő után kapkodunk. Szeretnénk, ha megvígasztalnának bennünket és mások energiájából és figyelméből szeretnénk erőt meríteni (erős belégzés).

 

Amikor dühösek vagyunk, erőteljesebben lélegzünk ki, mint ahogy belélegzünk. Amikor dühösek vagyunk ellökünk valakit, vagy valamit magunktól, vagy teljes erővel ütünk (erős kilégzés). Átmenetileg, vagy teljesen elveszítjük azt a képességünket, hogy befogadjunk, nyitottak legyünk (gyenge belégzés).

 

 

MIT TEGYÉL? AZ ÉRZELMI BLOKK FELOLDÁSA

Az érzelmi akadályok elhárításának legközvetlenebb módszere a légzés egyensúlyának helyreállítása.

 

 

  • Ha félsz, emlékezz! Lélegezz! Amikor félsz, felületes, pihegő a légzés.  Elmélyítésével a félelemből máris izgalom lesz, amit megélhetsz pozitív löketként is.
  • Ha szomorú vagy, igyekezz erősen és teljesen kifújni a levegőt, amíg a légzésed visszazökken az egyensúlyi helyzetbe. Érezd magad ezáltal erősnek, legyen határozott a kilégzésed.
  • Ha dühös vagy, igyekezz erősen és teljesen beszívni a levegőt, amíg a légzésed vissza nem zökken az egyensúlyi helyzetbe. Érezd magad befogadónak ezáltal.

Ne aggódj, ha adott pillanatban nem jutnak eszedbe a fenti instrukciók.  Figyeld meg a légzésed és vegyél három mély levegőt, majd hosszan fújd ki. Egyszerűen változtasd meg az érzelemre adott légzésreakciódat. Lazítsd el a tested. Mivel a negatív érzelmek érzelmi elzáródásai a feszültség, vagy a görcs egy formáját képviselik, feloldásuk egyik hatásos módja, ha tudatosan emlékezteted magad arra, hogy lazíts. Szinte lehetetlen lesz túl erős félelmet, bánatot vagy haragot éreznek, ha a tested laza.

 

Ehhez tudatosság kell és szándék egy jobb életre, de ha itt vagy, ez már megvan benned.

 

 

Még egy kis érdekesség

Érdemes megfigyelned, hogy alapállapotban milyen a légzésed, mert a hosszútávon fennálló, fel nem dolgozott érzelmek bizony krónikussá is tehetik a légzésben az elváltozásokat. Ha a fent leírt egyensúlytalanság valamelyikét tapasztalod, szánj magadra néhány percet, feküdj le, lazítsd el a test izmait és egyenletesen, mélyen lélegezz. Meglátod, rendszeres gyakorlással beépül az új szokás az idegrendszerbe és élettel teli, optimista és vidám leszel.

 

 

Facebook csoport

 

Bemutatkozásom