MI A JÓGA?

Sokan feltették már a kérdést: Mi különbözteti meg a jógát minden más mozgásrendszertől? Valóban vajon minek köszönheti a jóga több évezredes töretlen sikerét művelői körében? Mi lehet az oka annak a mély, misztikus rajongásnak, amely napjainkban is több millió embernek ad motivációt arra, hogy rendszeresen órákat töltsön a jóga semmi máshoz nem hasonlítható gyakorlatainak végzésével?

Az első áttörő élmények közé tartozik, amikor a helyesen kivitelezett testtartás közben egyszerre elemi erejű forróság árad szét a testben, jelezve, hogy az ún. nádik, vagyis energiacsatornák megnyíltak, a prana (vagyis energia) szabadon, gátaktól mentesen áramlik a testben. Ez az erős áramlat képes megnyitni energetikai blokkokat, aminek hatására elmúlhatnak betegségek, oldódhatnak eddig a személyiség részeként megélt negatív tulajdonságok, és megoldódhatnak régóta húzódó kellemetlen élethelyzetek. A gyakorló ilyenkor órákig, vagy napokig is érezheti ennek közvetlen testi hatásait: mély, intenzív örömérzést, energiával való töltöttséget, tisztább érzékelést mind fizikai, mind mentális szinten, a teljesség élményét. Nem természetfeletti élmények ezek, inkább a test természetes állapota, ha nem korlátozzuk, mérgezzük helytelen életmóddal és gondolkodással.

Sokan összetévesztik a jógát az indiai aszkéták által gyakorolt önsanyargató, extrém gyakorlatokkal, azonban a jóga nem a szenvedés útja. Bár ajándékba sem adja ezeket a csodálatos változásokat – a gyakorlónak ugyanúgy végig kell járnia saját ösvényét, fokozatosan elhagyva, levetkőzve csak rá jellemző, másokéval nem összevethető korlátait. Sok a tévút, a megtévesztő élmény, amely könnyen megadja a fejlettség, megérkezettség illúzióját, és a gőg, a felsőbbrendűségi érzés, az arrogancia csapdái hosszú időre megrekeszthetik vagy akár vissza is vethetik fejlődésben a kívülről mesternek vélhető jógit.

A jóga szó az ókori szankszrit nyelven annyit tesz: igába hajt, összefonódik.

A kifejezés a tudatfolyamatokon való felülemelkedésre utal, az emberi elmét irányító késztetések tudatosításán keresztül. Ahhoz, hogy saját tudatunkat megfigyelhessük, szükség van bizonyos összeszedettségre, stabilitásra és ez csak igen magas energiaszinten valósítható meg. Ennek a magas energiaszintnek az elérését és fenntartását szolgálják a különböző fizikai és energetikai gyakorlatok, amelyek megfelelő végzése nem csupán tökéletes egészséget biztosít, de szellemi tisztaságot, éleslátást is.

A jógában semmi misztikus sincsen: praktikus, következetes módszerek összessége, amely a fizikai gyakorlás alapjaitól indulva, a mentális egészség helyreállításán keresztül vezeti a gyakorlót célja felé.

(Forrás: oktatói jegyzet)

 

AMIÉRT ÉN GYAKORLOM ÉS OKTATÓM A JÓGÁT:

Úgy 15 évvel ezelőtt kezdtem el először jógagyakorlatokat végezni egy Wai Lana jóga videóra. Számos pszichés problémával küzdöttem akkor és az orvosi eszközök hiábavalósága után az alternatív megoldások felé indultam. Laikusként, de rendszeresen jógáztam, egyfajta pozitív változást várva reménytelennek tűnő érzelmi viharaim közepette. Észrevettem, hogy később nem minden helyzetben voltam szorongó és feszült, mint korábban. Néha-néha megszűntek a fullasztó érzeteim és elkezdtem boldogsággal rácsodálkozni a világra. Felemelő volt, mikor hosszú idő után valójában örömöt és elégedettséget éltem meg például egy kirándulás alkalmával.

Számomra ennyi bőven elég volt, hogy a jógát, mint hű társamat magammal vigyek egész hátralévő életemre.

Ma már több éve jóga oktatóként törekszem átadni tapasztalataimat és igyekszem minden alkalommal küldeni a gyakorlók felé azt a hitet és optimizmust, amit én is érzek a jógával és az élettel kapcsolatban. Átütő erejű változásokra képes. De csak kitartással, türelemmel és odaadással.
Egy jógagyakorlás alkalmával egyszerre találkozhatsz többek között az alázat, a hősiesség, a nőiség, a kitartás, a kitárulkozás, az elengedés és a lazítás minőségeivel is és a hozzájuk fűződő kapcsolatoddal.
Ez nem mindig kellemes. De megengedő légzéssel minden ellenállás oldható, ami a boldogságod és a jóléted alapja.
Szívből kívánom, hogy a jóga megadja neked is azt az életet, amire vágysz.

KÉPESÍTÉSEIM A JÓGÁBAN:
Gerincjóga oktató, jóga mozgásterapeuta, hatha jóga oktató

 

Jelenleg minden általam tartott jóga óra szünetel.

Jógaórákért látogass a www.yogalifestudio.hu oldalra.

Vissza a főoldalra. Tovább a kineziológia oldalra. Tovább a családállítás oldalra.

 

Forrai Anna kineziológus, családállító facilitátor